Tuesday, February 26, 2013

Janji kemudian senyap

Kalau benda yg mudah pun xbleh nk uruskan dengan jangan mudah berharap untuk menguruskan menara yg akan dibina.. Silap2 hari bulan, bleh runtuh bangunan menara yg sepatutnya indah tu..

Nampak gaya macm ckp mengikut emosi tapi hakikatnya itu la realti.. Dh berkali kali janji dan kemudiannya dibatalkan pada saat akhir.. Kalu sekali dua xpe,ni dh banyak kali.. Lps tu suka bagi org tunggu lama utk mendapat satu keputusan .cthnya plan nk kluar riadah n perbincangan dh dibuat 2 minggu lebih awal drpd tarikh riadah tu.. Tp utk mendapatkan jawapan keputusan tu,terpaksa menuggu sehingga 30 minit sebelum masa beriadah tu Dan jawapan yg paling best yg diberikan ialah SORRY,AKU XJADI PEGI LA...

Saya bukan niat nk marah o suka2 nk bising2 o sibi sibi.. Tp alangkah molek kalu pembatalan tu diberitahu awal kerana saya boleh membuat plan lain dan pastikan plan tu berjalan lancar.so xde la org tertunggu tunggu dengan penuh harapan..
Katakanlah jika ada tawaran yg lebih baik di beri semasa dlm proses menunggu jawapan.. Saya pon xboleh nk ambil tawaran tu kerana pikir ttg sifat2 seorang sahabat yg telah janji utk kluar bersama..  jika saya pergi juga tentu saya akan menjadi buah mulut rakan saya tersebut..  so saya x suka perkara sedemikian berlaku kpd diri.. A.k.a SAYA PATUH PADA JANJI, Jika sudah janji.. Janji itu harus wajib ditunaikan samada cepat ataupun lambat..  Itu la prinsip perjanjian saya.. Saya berjanji dan secepat yg mungkin saya akan tunaikan..

Perangai dan kelakuan matured pun kadang2 xsemuanya betul.. Kadang2x ade juga terkehelnya..

KATA HIKMAH
1) Jgn beri kata-kata manis jika x tidak mahu hidup dgn kencing manis (derita).

2)Jangan berjanji perkara yg dirasakan tidak boleh ditunaikan kerana ia bakal memakan diri sendiri.. A.K.A Janji Ditepati..

3)Biar hidup sederhana asalkan bahgia..

#PanasDTelinga  #SejukDHatiJa

No comments:

Post a Comment