Saturday, September 10, 2011

Pengalaman part time di banquiet Hotel Zenith,Kuantan

dulu...
aku pernah buat part time kt hotel..
tp stakat kt kitchen n bedroom je la....
kali ni..
tanpa aku sangka, aku kena serve 2000 org dlm dewan besar hotel tu..
kalu ikut hati memang malas nk pegi part time kt hotel zenith ni sb sblum aku dgr cerita mulut org...
gajinya mahal tp kedekut bila bayar...

Penat??
jgn ckp la..
aku kerja kt kedai belacan cincaluk pon xde penat gila..
keja kt hotel Reivera(skarang ni hotel Everly) dulu pon xde kalut giler mcm ni...
eeemmm... xpe la n dh nama pon rezeki so aku ikutkan le...

Sampai2 je kami terus kena tukar baju waiter..
memang seronok dpt pakai baju tu...
tapi yg x seronoknya... bila masuk dlm je...
semua keadaan berubah...
kami diberi briefing n then kami di bahagikan tugas n meja utk di serve..
setiap 2 org kena cover 3 table...
so i FoLLoooOOWWWW...

then, guest pon masuk ke dlm dewan besar tu..
aku mikut la procedure yg di briefkan td..
memang seronok dpt serve org ni..
benda yg jd dh seronoknya bila cina2 minta beer n liquor yg buat aku lemas nk keja...
sblum keja,sir group kami ada beritahu..
aku x nk pegang liquor n beer,berithu dia...
tp masalahnya....
x kan kejap2 nk panggil dia kann?
lama2 mesti sir tu bengang.. so terpaksa la aku memegang dan menghidu bau beer tu...

AKU BERSUMPAH KEATAS ALLAH,AKU MEMANG XPERNAH PEGANG NAJIS SYAITAN TU... APATAH LAGI NK BAU N HIDANG KAN KT ORG...

Guest2 yg dlm majlis tu plak..
overall cina...
jd bila cina + cina + arak + beer =mabuk giler n mungil2...
emm pandang je la... tp dlm hati aku ckp... menyesal aku dtg kt hotel ni kalu begini la keadaan ni...

Keluasan hotel tu memang x dpt dinafikan...
memang besar,lg besar dr hotel renaissance kt melaka...
dapatlah gak aku berjalan 1 hotel tu kjap bila aku dpt tahu gaji kami hanya RM 35 je...
bila aku dh rasa bengang...
haha aku mula la buat hal...
lantak ko la nk serve ke,nk plate ko ke... aku buat bodo je...
smapai nk tambah beer aku mlas nk layan...
keja bagai nk giler...
tp x berbaloi...
so aku pon ikut la program aku... jenjalan dlm hotel...
2 jam gak la aku jenjalan dlm hotel tu...
lastn dh penat berjalan... aku lpk dlm tandas...

lama gak la aku duk dlm tandas tu sb dlm tandas tu ade bilik persalinan skali...
so aku memang duduk la kt bilik tu...
agak 2 jam skali aku naik ting. 3 (hall)
serve skit lpas tu turun balik...

NK DIJADIKAN CHeRiTe...
bila time bagi duit gaji...
kami asalnya dijanjikan sejam Rm 5.00 x 10jam
tp apa yg kami dpt hanyalah RM35.00 je... maksudnya rm3.5/sejam..
aku mula dh fed up giler...
tp masih boleh kawal lg.. sb aku memang dh tau diorang nk bagi mcm tu..
lpas ambik je duit.. super visor hotel tu offer lagi..
"minggu dpan ade lagi function,korang dtg la eh"...
aku balas, "maaf sir minggu dpn kami final exam,lain hari boleh la..."
hati aku ckp.. jgn harap la kau nk jejakan kaki kt blakang hotel ni lagi...
kalu aku dtg skali pon kt hotel ni...
aku akan dtg sbg "Royal Guest... Everything Yellow"
n aku nk semua org cina yg serving guest.kitchen melayu...
bior cina2 td tu kena huli macam babi...

aku bukan ape aku kesian tgk adik2 ikip aku n termasuk la diri ini....
diorang buat kerja mcm kebau kena tambat n di sebat...
terukkk.... bila tang gaji dpt sedikit...
memang x patu la...

Insyallah...
aku berjanji keatasa diriku n keluargaku...
aku akan pergi ke hotel sbg Royal Guest....

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. "n aku nk semua org cina yg serving guest.kitchen melayu...
    bior cina2 td tu kena huli macam babi..."

    Hahaha byk propa je ko bdk hingusan dahlah fobia arak lagi pemikiran perkauman sempit. Camne ko nak hidup ni...... Kalau perasan diva sgt gi isap gam jelah ko bangang haha.

    ReplyDelete
  3. Ko nak pnggil dia bangang.. budak hingus lagi. Ko dgn otak sempit ko yg xde pengalaman langsung kerja kat hotel nak kutuk org. Biarla fobia arak. Aq tahu ko minum arak tiap hari. Mulut bacin bau arak padanla komen mcm bangang. Aku salute dia. Ko g mampus budak kecik ckp besar

    ReplyDelete